Syöpäriskiin vaikuttavia tekijöitä

Tupakka ja alkoholi

Tupakointi on tärkein yksittäinen syöpävaaraa suurentava tekijä. Tupakansavussa on lukemattomia erilaisia syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Tupakointi on osallisena jopa 90 %:ssa keuhkosyövistä. Tupakointi altistaa keuhkosyövän lisäksi muun muassa pään ja kaulan alueen syöville ja virtsarakkosyövälle. Tupakoinnin lopettaminen pienentää riskiä sairastua näihin syöpiin. Liiallisen alkoholinkäytön välttäminen pienentää riskiä sairastua pään ja kaulan alueen syöpiin, ruokatorvisyöpään ja maksasyöpään.

Ravinto

Runsaasti kuitua sisältävä, vähärasvainen ravinto pienentää suolistosyövän riskiä. Kuitua saadaan paljon esimerkiksi ruisleivästä. Vitamiinien luonnollinen saanti monipuolisesta ravinnosta saattaa olla hyödyllistä. Elintarvikelisäaineista nitraatit ja nitriitit on yhdistetty suurentuneeseen mahasyövän riskiin.

Ylipaino saattaa altistaa muun muassa hormoniriippuvaisille syöville, kuten rintasyövälle, kohdun runko-osan syövälle ja eturauhassyövälle. Riittävä ja monipuolinen liikunta auttaa painonhallinnassa. Syövän ehkäisyn kulmakivi onkin normaalien, terveiden elintapojen suosiminen. Terveellinen ruokavalio ehkäisee myös sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen syntyä.

Auringon ultraviolettisäteily

Auringon ultraviolettisäteilyn (UV-säteily) tiedetään suurentavan ihosyöpien riskiä. Ihon toistuva palaminen liiallisen auringonoton yhteydessä altistaa ihomelanoomalle. Ihon tyvisolusyöpää eli basalioomaa tavataan puolestaan useammin henkilöillä, jotka ovat viettäneet auringossa pitkiä aikoja esimerkiksi ammattinsa vuoksi. UV-säteilyn merkitys on toisaalta kaksitahoinen, sillä sen vaikutuksesta ihossa syntyy D-vitamiinia, jonka arvellaan jossain määrin suojaavan mm. eturauhassyövältä.

Työperäinen altistus

Työperäistä altistumista syöpää aiheuttaville aineille ja fysikaalisille tekijöille voidaan pyrkiä vähentämään työsuojelullisin toimenpitein. Esimerkiksi suojautuminen asbestilta ja säteilyltä on toteutettu Suomessa pääasiassa erittäin hyvin. Työympäristössä voi kuitenkin olla kemikaaleja tai fysikaalisia tekijöitä, joiden vaikutukset tunnetaan toistaiseksi huonosti ja joilta suojautuminen on siksi vaikeaa.

Muita tekijöitä

Tutkimuksissa on osoitettu, että mm. varhainen ensisynnyttäjyys, monilapsisuus, liikunta ja normaalipainon säilyttäminen voivat vähentää rintasyövän, kohdun runko-osan syövän ja munasarjasyövän riskiä. Ilmeisesti nämä tekijät vähentävät elämänaikaista altistusta naissukupuolihormonille, estrogeenille. Kohdunkaulan syöpää voi ehkäistä välttämällä sukupuoliteitse tarttuvaa ihmisen papilloomavirusinfektiota (HPV).